Pizza Kraków
Kuchnia włoska może pochwalić się jedną z najbardziej rozpowszechnionych na cały świat potrawą-pizzą! Najlepsza włoska pizza to wyjątkowa pizza neapolitańska – ciasto przygotowane z włoskiej mąki 00, wysokiej jakości oliwy extra virgine. Używamy pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych oraz prawdziwej mozzarelli fior di latte z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio.
Po wypieczeniu tej włoskiej pizzy, ranty są pulchne i aromatyczne, a środek cienki i wilgotny. Na każdym kawałku czuć smak dodatków przygotowanych przez naszego pizzaiolo.
Pomimo tego, że dania kuchni włoskiej wydają się mało skomplikowane do przyrządzenia, prawdziwa dobra włoska pizza musi być wykonana według sprawdzonego przepisu, a dodatki skomponowane w sposób przemyślany i ze smakiem.
Krótka historia pizzy
Pizza może pochwalić się niezwykle długą tradycją.
Choć wszyscy kojarzą pizzę tylko z Włochami, głównie Neapolem, to jej korzenie sięgają dużo dalej – starożytnej Grecji, gdzie spożywana była jej bardzo uboga wersja w formie placka z oliwą, przyprawami i ziołami.
Po podbiciu Hellady przez Rzymian, potrawa ta została rozpowszechniona jako znana do dziś focaccia, by potem przez wieki ewoluować do obecnych dzisiaj w menu restauracji włoskich rodzajów.
Przełomowym momentem w kulinarnej historii pizzy było sprowadzenie pomidorów do Europy. Pierwotnie typowa włoska pizza tworzona była z użyciem 3 składników. Wiązało się to głównie z biedą i tym, że większość społeczeństwa nie mogła pozwolić sobie na kolejne dodatki. Znana nam dzisiaj wersja pizzy jest głównie amerykańską wariacją na temat włoskich kulinariów – z mnogością dodatków, często komponujących się ze sobą w zaskakujące połączenia smakowe.
Najsmaczniejsze klasyki
Pizza neapolitańska to najprostszy i jednocześnie najtrudniejszy do przygotowania rodzaj pizzy. Oryginalna pizza neapolitańska wytwarzana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych pomidorów San Marzano, mozzarelli fior di latte oraz konkretnego rodzaju mąki.
Wszystkie “rytuały” wokół jej prawidłowego i tradycyjnego przyrządzenia sprawiły, że prawie 10 lat temu została wpisana przez komisję Europejską na listę wyrobów tradycyjnych.
Jednym z trzech wariantów pizzy neapolitańskiej jest włoska pizza margarita, do której przyrządzenia wykorzystuje się pomidory, oliwę, bazylię i mozzarellę. Choć jest bardzo skromna, podbija swoim wyjątkowym smakiem serca milionów smakoszy włoskiej kuchni na całym świecie.
Najlepsza pizza w Krakowie – Da Marco
Oferujemy najlepszą pizzę w Krakowie, przygotowywaną w poszanowaniu dla historii i tradycji tej wyjątkowej włoskiej potrawy. Da Marco, to gwarancja włoskiego smaku w samym sercu Krakowa. Zapraszamy do zapoznania się z naszym menu i ofertami takimi jak włoska pizza z dowozem. Obszar dowozu pizzy to m.in. ulica Wieczysta, Prądnik Czerwony i inne dzielnice królewskiego miasta.