Pizza Kraków

Kuchnia włoska może pochwalić się jedną z najbardziej rozpowszechnionych na cały świat potrawą-pizzą​! Nasza jest neapolitańska – ciasto przygotowane z włoskiej mąki 00, wysokiej jakości oliwy extra virgine. Używamy pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych oraz prawdziwej mozzarelli fior di latte z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio. Po wypieczeniu ranty są pulchne i aromatyczne, a środek cienki i wilgotny. Na każdym kawałku czuć smak dodatków jednej z siedemnastu kompozycji przygotowanych przez naszego pizzaiolo.

Pomimo tego,że dania kuchni włoskiej wydają się mało skomplikowane do przyrządzenia, dobra pizza musi być wykonana według sprawdzonego przepisu,a dodatki skomponowane w sposób przemyślany i ze smakiem.Co sprawia,że ​pizza podbija serca całego świata?

Krótka historia pizzy

Pizza może pochwalić się tradycją tak długą jak niektóre dziedziny nauki i filozofia. Wywodzi się bowiem z tego samego miejsca, które jest kolebką europejskiej kultury – i to jak widać, nie tylko matematyki, literatury czy rzeźby, ale również kuchni. Mowa oczywiście o Grecji.

Choć wszyscy kojarzą pizzę tylko z Włochami, głównie Neapolem (zresztą słusznie), to jej korzenie sięgają dużo dalej – starożytnej Grecji, gdzie pizza wieczystaspożywana była jej bardzo uboga wersja w formie placka z oliwą, przyprawami i ziołami. Po podbiciu Hellady przez Rzymian, potrawa ta została rozpowszechniona jako znana do dziś focaccia , by potem przez wieki ewoluować do obecnych dzisiaj w menu restauracji włoskich rodzajów. Przełomowym momentem w kulinarnej historii było sprowadzenie pomidorów do Europy – a dziękować możemy za to Kolumbowi i jego odkrywczym wyprawom. Czy ktokolwiek wyobraża sobie pizzę bez sosu pomidorowego?

     Pierwotnie pizza była tworzona przez Włochów z użyciem 3 składników. Wiązało się to głównie z biedą i tym, że większość społeczeństwa nie mogła pozwolić sobie na kolejne dodatki. Znana nam dzisiaj wersja pizzy jest głównie amerykańską wariacją na temat włoskich kulinariów – wariacją XXL, na grubym cieście i z mnogością dodatków, często komponujących się ze sobą w zaskakujące połączenia smakowe.

Najsmaczniejsze klasyki

Pizza neapolitańska to najprostszy i jednocześnie najtrudniejszy do przygotowania rodzaj pizzy. Oryginalna pizza neapolitańska wytwarzana jest ze specjalnie wyselekcjonowanych pomidorów San Marzano, mozzarelli fior di latte oraz konkretnego rodzaju mąki. Wszystkie “rytuały” wokół jej prawidłowego i tradycyjnego przyrządzenia sprawiły, że prawie 10 lat temu została wpisana przez komisję Europejską na listę wyrobów tradycyjnych.

Jednym z trzech wariantów pizzy neapolitańskiej jest pizza margherita, do której przyrządzenia wykorzystuje się pomidory, oliwę, bazylię i mozzarellę. Choć jest bardzo skromna, podbija swoim wyjątkowym smakiem serca milionów smakoszy włoskiej kuchni na całym świecie.

Najlepsza pizza w Krakowie - Da Marco


pizza kraków

Oferujemy najlepszą pizzę w Krakowie, przygotowywaną w poszanowaniu dla historii i tradycji tej wyjątkowej potrawy. Da Marco to gwarancja włoskiego smaku w samym sercu Krakowa. Zapraszamy do zapoznania się z naszym menu i ofertami takimi jak pizza z dowozem. Obszar dowozu pizzy to m.in. Ulica Wieczysta, Prądnik Czerwony i inne dzielnice królewskiego miasta.

Kontynuując korzystanie z witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Więcej informacji

Ta strona internetowa wykorzystuje pliki "cookies". Korzystanie z niej oznacza zgodę na ich zapis i/lub odczyt zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

Zamknij